A-Nest

LOSH 1122193 - Linck van het Groot Wezenland x NHSB 3002536 - Dutch Working Malinois Ciara (Freya) 

5 Reutjes (Zwart, Rood, Blauw, Geel, Oranje) en 4 Teven (Paars, Roze, Grijs, Groen), geboren 2 juni 2019 

Klik hier voor foto's van het A-nest

Up-date

Wil je niets missen van de vorderingen rond het A-nest, houd dan onze Facebook pagina in de gaten


14 juli - Maak kennis met het A-nest

De puppies zijn inmiddels 6 weken en doen hun naam als zogenaamde Malinators eer aan. Ze spelen graag, eten veel en beginnen al lekker te grommen, blaffen en een enkeling begint ook al met het graven van een lekkere kuil om te liggen. Zoals het hoort zijn de pups inmiddels ook gechipt, dat houdt in dat ze nu ook hun officiële Stamboom naam hebben ontvangen. Vanaf nu zijn het dus niet meer alleen kleuren halsbandjes maar hebben ze ook echt een naam gekregen.

Zodra ze hun enting hebben ontvangen gaan we met het grut op pad om nieuwe dingen te ontdekken. Op het programma staan een bezoek aan de dierlijke buren, zoals schapen, paarden en zelfs zebras en walibis. Daarnaast zullen we ook een bezoekje brengen aan enkele winkels waar de hondjes binnen mogen, gaan we naar het spoor en zullen ze mee gaan naar de vereniging voor hun eerste indrukken van de IGP. Bijna alle pups hebben inmiddels een nieuwe eigenaar waar ze spoedig naar toe gaan en tot nu toe zullen alle hondjes getraind gaan worden in de IGP. Voor 1 teefje zoeken we nog een plekje, maar we hebben er vertrouwen in dat ook zij goed terecht zal komen.


7 juli - Alles ontdekken en spelen

Inmiddels zijn de kleine monstertjes al 5 weken en je moet nu goed opletten. Ze kunnen al hard rennen en voor je het weet hangt er eentje aan je veters of onderaan je broekspijp. Langaam aan beginnen ze steeds meer en meer te ontdekken. Ze zijn zelfs al met mamma samen naar de grote wei in de voortuin geweest en daar kan je heerlijk rennen.

Mamma vindt het zelf ook steeds leuker worden met haar kroost nu ze er lekker mee kan spelen en dat doen ze graag. Voorzichtig proberen ze mamma ook al een beetje uit te dagen. Nu gaan we steeds meer ontdekken met de kleine mecheltjes en nieuwe dingen ervaren. Volgende week krijgen ze hun chip en zodra ze daarna hun enting hebben gehad mogen ze ook buiten het huis op pad om kennis te maken met de grote wijde wereld.


27 juni - Wat gaat dat snel

De pups zijn alweer 3,5 week oud Van hulpeloze schepseltjes zijn ze nu uitgegroeid tot echte hondjes. Ze lopen goed, ze kunnen al rennen en de tandjes komen al door. Wanneer je geluid maakt begint alles te grommen en te blaffen en komen de meest zelfverzekerde hondjes in volle vaart op je afgerend.

Ze zijn een paar dagen geleden voor het eerst eropuit geweest op het grasveld waar ze heerlijk gespeeld hebben met de visite en lekker geslapen hebben in het koele gras. In de bolderkar zijn ze op bezoek geweest bij ome Yoda en tante Nina in de buitenkennels, en als kers op de taart bij de katten en Cindy. Daarnaast wordt er al langzaam kennis gemaakt met het eten uit een etensbak zodat ze over kunnen stappen van mamma's melk naar de puppy brokjes.

De komende weken gaan we ons storten op de sociallisatie van de pups zodat dit zo goed mogelijk verloopt en dat ze met de meest uitlopende dingen,geluiden en situaties te maken krijgen zodat ze daar de rest van hun leven profijt van hebben.


16 juni - Alweer een week voorbij

De tijd gaat snel met van dat kleine grut in huis. Ook de 2e week zijn de pups goed doorgekomen en ze zijn weer ontzettend gegroeid. Veel meer als eten en slapen doen de pups nog niet, maar toch zie je iedere dag veranderingen. Alle pups hebben inmiddels de oogjes open en ook zijn ze al druk bezig met het uitvinden hoe de beentjes werken. Langzaam maar zeker verschuiven ze van kruipen naar lopen en sommigen worden er al aardig bedreven in. Mams is nog steeds super trots op haar kroost en houd alles goed in de gaten en zorgt dat geen van haar kinders ook maar iets te kort hoeft te komen.

Volgens planning hebben ook alle pups inmiddels de eerste wormen kuur gehad, dat vonden de meesten toch maar vreemd, die spuit in het bekje en dan ook nog iets anders naar binnen krijgen als mamma's melk. Maar ze hebben het allemaal goed binnen gehouden.

Nu de oogjes open zijn beginnen de eerste pups ook al met het maken van diverse meer hond gerelateerde geluidjes. Een voorzichtig grommetje of iets wat in beginsel lijkt op een blafje. Nog even en het huis is niet meer veilig voor ons en kunnen de pups vrolijk met elkaar spelen binnen en buiten. En buiten wordt het spannend. Inmiddels is de puppy wei zo goed als gereed en is er ook een heuse stormbaan voor ze gerealiseerd. We zijn erg benieuwd wat de pups daar van zullen vinden.

Om te kijken of deze werkt heeft ons omatje Cindy, inmiddels 14,5 jaar oud, een Quality testrun uitgevoerd en het ziet er allemaal goed uit.


10 juni - De eerste week van de puppies zit er alweer op.
Freya blijkt een uitstekende moeder,is ontzettend waaks als er iemand op bezoek komt, en ze houd haar pups de hele dag in de gaten. Als ze naar buiten gaat om haar behoefte te doen heeft ze wel alweer heel ff tijd om gek te doen met een bal of om even te stoeien (het blijft ten slotte een mechel he). Bij het naar binnen gaan worden dan weer meteen de pups gecontroleerd.

De pups groeien als kool en de meeste zijn na 8 dagen al in gewicht verdubbeld en een deel zit al over een kilo. Bij de geboorte kon je ze nog in een hand houden maar nu heb je al 2 handen nodig om die dikke worsten op te tillen.

De eerstgeborene met het zwarte bandje is een beer van een pup,een uur na de geboorte stond die al op de achterpoten 10 minuten tegen moeder aan om te  drinken. Het kleinste pupje bij de geboorte met het oranje bandje blijkt nu het grootste varken die zich de kaas niet van het brood laat eten. Hij wurmt zich heel sneaky in alle gaten en kieren tussen broers en zusjes door om eens lekker te dineren. Dan hebben we de puppy met het rode bandje,deze had de eerste paar dagen het hoogste woord als er eten op tafel kwam en hij er niet bij kon. Na enkele dagen is dat geheel omgedraaid en is hij nu de Peter Tosh van het nest, hij mist alleen een dikke joint in zijn mond, hij ligt overal heel relaxed bij en het liefts op zijn rug met de benen in de lucht. Puppy paars is degen die het onderste uit de kan wil,hij blijft duwen en trekken bij het drinken tot hij de laatste druppel gehad heeft. Tot nu toe waren het net zeehondjes die allen maar konden kruipen en hun poten achter zich aan sleepten maar vandaag (dag 8)probeert een deel van de pups daadwerkelijk te gaan lopen, je ziet hoe ze zich opduwen met de voorpoten, maar de achterkant werkt soms nog niet zo goed mee.
De komende week zullen de oogjes langzaam open gaan en daar zijn we heel benieuwd naar,met gezichtsuitrukkingen erbij komt de pup echt tot leven en kunnen we de verschillende karaktertjes gaan ontdekken.


2 juni - Het A nest is geboren!

Zondag 2 juni was het zover en is Freya bevallen van 5 reutjes en 4 teefjes. Moeders doet het geweldig goed en verzorgd de pups voortreffelijk. Aangezien mammie de heetste dag van het jaar had uitgekozen om te bevallen was het wel extreem zwaar voor haar. Gelukkig ligt ze er relaxed bij en kan ze nu lekker herstellen en laat ze zich goed verwennen door ons. De pups liggen er voldaan met hun dikke buikjes naast te slapen. Het is en blijft een geweldige ervaring om mee te maken en onze band met Freya is alleen maar hechter geworden hierdoor. Alleen de dierenarts daar moest ze niks van hebben want die zat aan haar pups en daar was ze het niet mee eens. Nog een teken dat het een goed en stabiel moedertje is. We kijken er naar uit om te zien hoe de pups zich ontwikkelen en wat hun karaktertjes zijn.


25 mei - De eerste puppy foto!

Het lijkt een mooi nestje te gaan worden. Het buikje groeit ook al aardig. Freya heeft nog even tijd om ongestoord te relaxen en maakt daar dan ook dankbaar gebruik van.


2 mei - Vandaag zijn we bij de dierenarts geweest voor een echo om de dracht te bevestigen. Freya is dragend en het lijkt er op een gezellige boel te worden met de kleine mecheltjes over enkele weken.

Nog even geduld hebben, dan kunnen we live kennis maken met de nieuwe generatie.


3/4 april - Freya op bezoek geweest bij Linck.

De twee hebben het gezellig gehad en we hopen dat de dekking positief resultaat geeft. Hier moeten we alleen nog een paar weken op wachten. Rond eind april gaan we naar de dierenarts voor de echo en zullen we zeker weten of Freya dragend is.

 

VIDEO - De ontmoeting tussen Freya en Linck.